Kinesisk biografkedja satsar på LED-skärmar

Samsung har arbetat nära kinesiska Wanda-biografer för att ersätta traditionella bioprojektorer med stora LED-skärmar. Samsungs största Onyx-skärm är 14 meter bred.

Det började verkligen hemma i våra vardagsrum, där vi har monterat plattskärmar på väggen för att få en större och bättre tv-bild. Av samma anledning har försäljningen av projektorer för hemmabio minskat betydligt.

Nästa logiska steg kan då vara biograferna, och här gör Samsung en stark insats med sina Onyx LED-skärmar. Redan i början av 2017 lanserade den sydkoreanska fabriken sina första LED-paneler för biografer, och i december förra året kom den största modellen med en bredd på 14 meter hittills.

I Kina, som i så många andra områden, ligger du långt före utvecklingen. Här är Wanda Cinemas, landets största filmdistributör och biokedja, i nära samarbete med Samsung och dess dotterbolag Harman Professional Solutions för att skapa världens första biografkomplex, som uteslutande är utrustad med LED-skärmar.

Det handlar om Shanghai Arch Wanda Cinema, som har Samsung Onyx LED-skärmar i alla sex stora biografer. Och på ljudsidan har de valt Harman-lösningar med JBL Sculpted Surround Cinema-högtalare och subwoofers, Crown DCi-N-förstärkare och digitala BSS 160 ljudprocessorer.

Försvinner projektorerna?

Du kan lätt föreställa dig att filmprojektorerna så småningom kommer att ersättas av stora plattskärmar, för de ger en hel del fördelar. Men utvecklingen går inte nödvändigtvis snabbt, delvis på grund av att de hundratusentals bioprojektorer som är i drift idag inte kommer att ersättas i en hast och dessutom rapporteras att de stora LED-skärmarna är upp till 10 gånger dyrare än de befintliga laserprojektorerna.

Källa: InAVate.

Läs mer här