Kollektiv, grävlingar och juleufori bland december månads produktionsstöd från SFI

Lejonkvinnan
Tolv filmer har fått produktionsstöd i december, tre stora samproduktioner, en politisk dokumentär och hela åtta kortfilmer.

Bland samproduktionerna som har fått stöd i december syns Thomas Vinterberg som åter sätter tänderna i det danska familjebygget – den här gången är det 70-talets sprudlande storfamiljer som står i fokus i hans film Kollektivet. Även barnfilmen Aldrig mera jul, av Jacob Bak Ley, avhandlar okonventionella danska familjekonstellationer och handlar om föräldralöse Julius som döljer att hjärtat bultar för allt vad jul heter.
I Lejonkvinnan, baserad på Erik Fosnes Hansen roman med samma namn, berättar norska filmskaparen Vibeke Idsöe om utanförskap och kroppsbehåring.

Bild ur samproduktionen Lejonkvinnan. Illustration: Endre Skandfer.

Maj Wechselmann får stöd för sin studie av Sverigedemokraterna i O, Sverige blekgula moder! Bland de åtta kortfilmer som har fått stöd i december finns motorcirkusdrömmar i Andrea Kåberg och Catharina Kåbergs dokumentära Dödsryttare, motvilligt modellerande vilda djur i Hur man illustrerar en grävling, av Anna Erlandsson, och egyptiskt motstånd i Nadas revolution av Claudia Lisboa.

Läs mer on december månads produktionsstöd från SFI