Kurt Linders stipendium

Svenska Filmakademin har beslutat tilldela 2016 års Kurt Linders minnesfondsstipendium till Ita Zbroniec-Zajt för fotot i Yarden (Måns Månsson, 2016) och Min faster i Sarajevo (Goran Kapetanović, 2016).

Film är att skulptera i tid sa Andrej Tarkovskij. Men det är också att skulptera i ljus. För vad förmår en aldrig så skicklig regissör utan en dito fotograf? Vad hade Nattvardsgästerna varit utan Sven Nykvists gråmelerade ljussättning, eller Fanny och Alexander utan hans öga för de mättade gobelängfärgerna? Eller tänk på Hoyte van Hoytemas känsla för snöljus i Låt den rätte komma in, eller samma fotografs lyriskt drömska bilder i Flickan eller Kodak-koloristiska 1970-tal i Call Girl?

Ita Zbroniec-Zajts foto är lika känsligt för skiftningarna i ett grått ljusspel som för uttrycksfullheten i mättad monokrom, och hon visar en särskild blick för samspelet människa-miljö: hur den mänskliga gestalten i ena stunden tycks drunkna i ett massivt hamnområde, i den andra utmejslar sig liksom i relief och protest mot miljön, kongenialt med andan i Kristian Lundbergs roman.

Stipendiet som är på 20. 000 kronor har sedan 1969 delats ut till personer under 35 år som gjort framstående insatser på filmens område. Bland de tidigare pristagarna märks bl.a. Roy Andersson, Stina Ekblad, Lukas Moodysson, Gunilla Röör och Stellan Skarsgård.

Svenska Filmakademin samlar sedan mer än 70 år framstående representanter för alla yrken som har med film att göra. Förutom regissörer, skådespelare och producenter finns bland akademin ca 150 ledamöter manusförfattare, fotografer, forskare och kritiker.