Lab Saved!

För ett drygt halvår sedan berättade vi här på FSFs hemsida under rubriken “Save the Lab” om hur Focus Film AB, Skandinaviens sista filmlabb, befann sig i ett utsatt läge. Det är med stor tillfredsställelse –och till glädje för alla skandinaviska filmproduktioner som vill arbeta med fotokemisk film- vi nu kan leka lite med rubriken och istället konstatera: “Lab Saved!”

(English version of this article can be found here.)

Ni som följt den här händelseutvecklingen sedan februari vet att vi från FSFs sida drog igång en insamlingskampanj till stöd för att Focus Film under ledning av Ali Boriri skulle kunna köpa en ny filmscanner –gensvaret var stort och vi fick ihop ett imponerande sexsiffrigt belopp.  Men kanske ännu viktigare var att all publicitet och engagemang kring frågan ledde till att många även utanför FSF fick upp ögonen för situationen och på så vis fick Ali kontakt med en finansiär.

En finansieringslösning kunde nu skapas och eftersom det är enklare att ha en finansiär (snarare än många) så betalade Ali tillbaka de pengar som många FSF-medlemmar generöst lånat ut. Nu fanns alltså pengarna i Stockholm och man kunde tro att allting nu skulle gå enkelt och snabbt, men det tog tid, för än fanns det många hinder att ta sig över. Säljaren fanns i Los Angeles och själva scannern i Sydafrika. Det fanns teknikaliteter kring själva betalningen som behövde redas ut –knepigt redan det, när man har en ocean mellan parterna –många FSF-medlemmar hörde oroligt av sig under den här långa perioden, och det fanns då helt enkelt inte särskilt mycket nytt att rapportera.

När betalningen väl var avklarad upptäckte man att eftersom maskinen stått still länge var den i behov av service för att fungera optimalt.  Efter transporten till Sverige kom scannern i månadsskiftet september-oktober fram till Focus Films lokaler på Torsgatan i Stockholm. Nu vidtog installation och omfattande diagnos för att vara säker på att maskinen klarat alla transporter utan att påverkas.

Robert Duguid från Digital Film Technology GMBH är en av fyra servicetekniker för Scanityscannrar som företaget har i England –Star Wars VII scannrades på två Scanitys permanent reserverade för produktionen på Pinewood Studios.

Robert Duguid från Digital Film Technology GMBH är en av fyra servicetekniker för Scanityscannrar som företaget har i England –Star Wars VII scannrades på två Scanitys permanent reserverade för produktionen på Pinewood Studios.

Och nu är alltså scannern “up and running” och Focus Film kan återigen erbjuda både framkallning och scanner under ett och samma tak, med allt vad det innebär i form av snabbare och mer flexibla leveranser, samt naturligtvis försäljning av Kodaks råfilmer!