Laserprojektorer intar biograferna

Framtidens biografprojektorer har laserljus. En publikundersökning visar att 80 procent av biopubliken föredrar laserljus i stället för xenon. Detta beror på att laserprojektorn ger rätt kontrast och bättre ljusfördelning i bilden. Undersökningen omfattar emellertid bara 98 personer, men lite är också rätt.

Driftskostnaden för laserprojektorer är betydligt lägre än med traditionella bioprojektorer. Strömförbrukningen kan halveras när man byter från en traditionell xenonlampa till en projektor med laserljus. Och eftersom laseranordningen håller tillräcklig ljusstyrka i upp till 40 000 timmar mellan 500-1000 timmar med en traditionell lampa, är det också stora besparingar eftersom du inte behöver kontrollera projektorn, köpa 40-80 lampor och arbetstid när du byter lampa. Till följd av detta reduceras driftskostnaderna till en femte övergripande.

 

Allt detta kan läsas i en ny rapport, som nyligen publicerats av Barco. Man hanterar dock förgäves för extrakostnaden för laserprojektorer jämfört med traditionella bioprojektorer. Men om en biograf har använt projektorer, eller om biohallen bara behöver renoveras, är det knappast tveksamt att den nya lasertekniken är att föredra.

Barcos rapport om laserprojektorer kan läsas här.