Mördarsniglar, tystnad och mänskliga ägg

Augusti månads produktionsstöd från SFI innehåller bland annat föräldra-gräl mellan Henrik Dorsin och Livia Millhagen, tjocka kvinnors kamp mot skönhetsideal och Niki Lindroth von Bahrs senaste stop-motion animation, som tävlar i Toronto

Bild: Fat Front. Fotograf Marie Hald

Frida Kempff regisserar thrillern Knackningar där Molly (Cecilia Milocco) tycker sig höra ljud från våningen ovanför – men är det verkligen någon där? Filmen ingår i satsningen Moving Sweden.

Birds of a Feather är en skräckfilm av Hanna Bergholm där en perfektionistisk 12-årig flicka kläcker en fågellik varelse ur ett ägg – en dubbelgångare som börjar utföra alla hennes värsta och undertryckta impulser.

Dokumentären Trust Me av Emil Trier är en norsk-svensk samproduktion om en man som sitter i fängelse för bedrägeri. Tillsammans med regissören pratar han om vad det krävs för att ”bli någon” idag och om hur samhället förflyttat moralens gränser.

Tystnaden i Sápmi av Liselotte Wajstedt är en dokumentär som behandlar tystnaden som omger övergrepp och psykisk ohälsa bland unga i Sápmi. Tre kvinnor berättar om hur de gått vidare, till exempel med hjälp av konst.

Louise Unmack Kjeldsen och Louise Detlefsen regisserar dansk-svenska dokumentären Fat Front om tjocka kvinnor som är trötta på att skämmas över sina kroppar. Nu går de ut i världen med stolthet för att krossa skönhetsideal.

I stop motion animerade kortfilmen Något att minnas av Niki Lindroth von Bahr ses skadedjur i mänskliga miljöer, bland annat en mördarsnigel som går till läkaren. Filmen är en nyinspelning av Alice Tegnérs klassiska godnattvisa Grodans sång, musikaliskt tolkad av Hans Appelqvist och med ny text av Martin Luuk. Filmen har redan tagits ut till tävlan på Torontos filmfestival.

Sara Kadefors regisserar kortfilmen Pingis – ett skilsmässodrama i fem set där Lotta och Björn (Livia Millhagen och Henrik Dorsin) är på plats för att se sin dotter i en pingistävling. Parallellt med dotterns match utspelar sig en fight på läktaren mellan föräldrarna. Påhoppen blir allt grövre – vem ska avgå med segern?

Läs här om alla filmerna som har beviljats stöd