NEON – nytt utvecklingsstöd för nya filmformat

På en presskonferens i Cannes idag presenterades NEON – Next Original Narratives – Svenska Filminstitutets satsning på nya format. Fem projekt kommer att tilldelas utvecklingsstöd om 100 000 kronor. Initiativet kommer från nytillträdda konsulenten för kortfilm och nya format Erika Wasserman.

Bild: Erika Wasserman på plats i Cannes. Foto: Sara Rüster, SFI.

– NEON vill utforska filmiska gränser, bildberättande och distributionsmässiga möjligheter idag. Med NEON vill vi uppmärksamma mångfalden av format, uttryck och de sätt som film kan möta en publik idag. Jag hoppas på visionära, innovativa och visuellt utforskande narrativ – det skulle kunna vara i virtual reality, augmented reality, instagram-stories, kortserier, dataspel eller live-film, eller något helt annat som vi inte sett tidigare. Jag ser mycket fram emot att se vad som kommer in, säger Erika Wasserman

Stödet söks gemensamt av en regissör och en producent, med start den första juni. Deadline är den första september. I oktober meddelas vilka fem projekt som väljs ut. Projekten redovisas efter fem månader och då kan ett eller flera av projekten gå till produktionsstöd.

Här hittar du mer info