NHK i Japan sänder 8K TV

Japans public service-TV, NHK, har börjat sända TV i 4K och 8K upplösning via stationens satellitkanaler. Målet är att noggrant testa och popularisera de nya Ultra HD format innan de olympiska spelen i Tokyo 2020. Vissa sändningar från OS i Brasilien sänd i 8K, bl.a. simmningen.

4K har en bildupplösning, vilket är ungefär fyra gånger så stor som vanligt HD, och 8K får en lösning som är 16 gånger så stor. Men man kan inte uppleva den extra kvalitén med vanliga TV-apparater, så NHK har inte många tittare i japanska hem.

I gengäld NHK utvecklat 8K platt-TV i TV-centra över hela landet, så att folk kan uppleva den extremt höga upplösningen. Till exempel har de redan kunnat se 8K TV från invigningen i samband med de olympiska spelen i Rio de Janeiro, och här produceras också 8K från bland annat simtävlingar.

NHK säger också att framöver kommer att sända 8K från sex händelser i synnerhet från Tokyo och Osaka. Det japanska inrikesministeriet och kommunikationsministeriet kommer att börja sända 4K och 8K-TV från 2018 – återigen som en förberedelse för spelen i Tokyo 2020.

Läs mer här

8K