Nordiska samproduktioner, dramer och komedier dominerar oktober månads produktionsstödsbeslut

Ur Introduktion till ett gruppboende. Foto: Martin Nisser
Leif Lindbloms finsk-svenska samproduktion Hallonbåtsflyktingen handlar om finske Mikko som hatar allt finskt och byter identitet med svenska Mikael. Nordisk frustration finns även i norsk-svenska samproduktionen Här är Harold av Gunnar Vikene där en möbelbutiksägare kidnappar Ingvar Kamprad.

Även kortdokumentären En arktisk rymdodyssé av Lars Einar Skageberg är en norsk-svensk samproduktion. Filmen utspelar sig i skärningspunkten mellan rymdkapplöpningens positiva anda och kalla krigets spänningar i Ny-Ålesund.

Läs mer om filmerna, filmskaparna, stödbelopp och synopsis här

Ur Introduktion till ett gruppboende. Foto: Martin Nisser

Bland kortfilmerna finns även dialoglösa Skärvor av Erik Lindeberg där två män badar och tränar ihop i en skog samt Meningslösa konversationer i fantastiska miljöer av Lisa Östberg som är en kommentar till vårt sätt att konsumera upplevelser.

I Introduktion till ett gruppboende av Niklas Holmgren berättas om Linda som arbetar på gruppboende och vars sexualitet väcks till liv när Daniel flyttar in. Slutligen har Karolina Brobäck fått stöd för Kom ihåg att du ska dö, en animerad dokumentär om flygolyckan i Gottröra 1991, baserad på en passagerares minne.