Ny dokumentärfilmskonsulent

Svenska Filminstitutet har utsett Anna Weitz till ny dokumentärfilmskonsulent. Hon efterträder Klara Grunning och tillträder den 17 augusti.

Fotograf: Shaon Chakraborty

Anna Weitz är född 1982 i Västerås och utbildad i dokumentärfilm på Biskops-Arnö Folkhögskola och Stockholms dramatiska högskola. Hon har också gått EAVE Producers Workshop och är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan. Anna Weitz har varit verksam inom dokumentärfilm sedan 2005, både som regissör och producent. Hon har en bakgrund i filmkollektivet RåFILM där hon bland annat producerade Förvaret (regi Anna Persson och Shaon Chakraborty, 2015) som nominerades till Prix Europa och belönades med en Guldbagge för Bästa dokumentär. Sedan 2012 har Anna Weitz varit knuten till produktionsbolaget Mantaray. Tillsammans med Stina Gardell var hon producent för Silvana – väck mig när ni vaknat (regi Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis, 2017) som visades på ett 80-tal internationella filmfestivaler och Guldbaggebelönades för Bästa dokumentär. Anna Weitz senaste film Josefin & Florin (regi Ellen Fiske och Joanna Karlberg) hade biopremiär i höstas, nominerades till tre Guldbaggar (däribland Bästa dokumentärfilm) och vann för Bästa klippning.
– Jag är väldigt glad för förtroendet och ser fram emot att ta del av projekt och möta filmare som ger nya perspektiv på både historien och samtiden – och hopp för framtiden. När samhället och vår medmänsklighet sätts på prov kan dokumentärfilmen föra oss lite närmre varandra genom att öka förståelse och ingjuta mod. Det känns därför extra viktigt att nu verka för ett skarpt och angeläget dokumentärt berättande som också har viljan och genomtänkta strategier för att nå sin publik, säger Anna Weitz.
– Anna har en både bred och djup kompetens inom dokumentärfilmen och ett stort kontaktnät både i Sverige och internationellt. Detta och hennes stora intresse för innehåll och konstnärliga processer kommer ha stor betydelse för filmarna och för en fortsatt framgångsrik utveckling av svensk dokumentärfilm, och för dess svenska och internationella publik. Jag är mycket stolt och glad över att Anna tackat ja till uppdraget som dokumentärfilmskonsulent, säger Magdalena Jangard, chef för enheten produktionsstöd på Filminstitutet.
Anna Weitz börjar sin tjänst den 17 augusti. Hon efterträder Klara Grunning, som nu avslutar sitt uppdrag efter fem år som dokumentärfilmskonsulent.
För frågor, kontakta Magdalena Jangard: magdalena.jangard@filminstitutet.se, 08-665 11 48.