SAVE THE LAB

Kära Kollegor

Skandinaviens sista filmlabb är hotat av stängning, men vi som förening kan bidra till att rädda det!
De senaste årens digitala framsteg har ändrat filmklimatet radikalt. Den digitala revolutionen har på bara några år nästan helt slagit ut 100 års fotokemisk evolution.

En majoritet av filmfotografer föredrar ändå fortfarande att filma på film.
Det stora flertalet av större filmer från Hollywood år 2015 gjordes på film, Star Wars, Spectre, Mission Impossible, Jurassic World, The Hateful Eight  osv. Oscars-nominerade independent-filmen ”Carol” är filmad på S-16mm och beundras världen över för sin skönhet. Vi ser detta som ett övertygande tecken på filmens kvalitet.

I Hollywood har Christopher Nolan, Quentin Tarantino, Steven Spielberg, Sam Mendes, JJ Abrams, Judd Apatow med flera jobbat hårt för filmens överlevnad. Studior i Hollywood har nu gjort en överenskommelse med Kodak för att hålla film levande, laboratorier öppna och analoga projektorer rullande.
Detta beror inte på sentimentalitet, det handlar om kvalitet.
I Sverige filmar Jonas Alarik just nu ”Korparna” på 35mm och flera andra svenska projekt är på väg att filmas på film.

Laboratorier över hela världen har stängts, kunnandet är på utdöende och nu är det sista skandinaviska labbet i farozonen.
Ali Boriri tog över verksamheten från Stopp vid årsskiftet och driver labbet vidare i egen regi, dessvärre ingick inte Scanity-scannern i köpet och nu har den nya ägaren flyttat scannern från Torsgatan. Ytterligare ett par månader kan Ali använda scannern ändå, men efter den 15e maj har han inte längre någon tillgång till scannern, och då måste labbet stänga.

I februari samlade Jallo Faber in namnunderskrifter, över 100 fotografer, regissörer och producenter skrev under och visade sitt stöd.
Brevet var en vädjan till scannerns nya ägare att Ali skulle få tillgång till den dygnet runt och utan tidsbegränsning, dessvärre gav det inte resultat.

Om du vill ha möjligheten att filma på film i Sverige behöver du ett laboratorium kvar i Sverige. Det blir svårt att med våra krympande budgetar övertyga producenter om att flyga exponerad film till London eller Berlin dagligen.
Ali har hittat en begagnad Scanity scanner (2 och 4k) i New York, den kostar 1 200 000 kr till skillnad från en ny som kostar ca 4 000 000 kr.

Vill du låna ut pengar till Ali så är du med och räddar labbet.
Vi hoppas få in 600 000 kr.

Föreningen Sveriges Filmfotografer har beslutat att sätta in 30 000 kr.
Beslutet var enkelt för oss i styrelsen att fatta, är det något som föreningen ska främja och arbeta för är det möjligheten att filma på film.

Att produktioner i Sverige ges möjligheten att filma analogt är viktigt och kan till och med vara ett säljande argument för att filma i Sverige nu när labben stänger runt om i Europa.

FSF kommer öppna ett konto där man kan sätta in sitt bidrag, vi kommer återkomma med aktuellt konto nr de närmaste dagarna.
Observera att det är mycket bråttom. Den begagnade Scanity scannern bör inhandlas inom en vecka.

 

Tillsammans kan vi!

Vid frågor kontakta Lars Pettersson 070-5554128 eller Ali Boriri 070-315 49 79

Med vänlig hälsning, Föreningen Sveriges Filmfotografer