Sebastião Salgado på Fotografiska
12 juni — 14 september, 2014
Sebastião Salgado är en av vår tids mest respekterade bildjournalister. I över fyrtio år har han dokumenterat människans villkor. Hans senaste verk Genesis är en åtta år lång resa till platser och människor som hittills har undgått att påverkas av den moderna civilisationen. Utställningen är designad och curerad av Lélia Wanick Salgado och är Salgados kärleksbrev till vår planet, en hyllning till vårt ursprung och en påminnelse om vad vi har att förvalta.
Sebastião Salgado har tillbringat stora delar av livet på resande fot, han har rest i över hundra länder för att skildra arbetets villkor och migrationens förutsättningar. Hans bilder har resulterat i en mängd betydelsefulla fotoreportage i magasin och dagspress och en rad uppmärksammade böcker och utställningar.
Salgado närmar sig människor med respekt och förståelse för deras situation. Han menar själv att bilden ibland är en gåva från den människa som han möter och fotograferar.
Sebastião Salgado arbetar sällan med det avgörande ögonblicket och det märks i bilderna, Det finns en eftertänksam stillhet och monumental storhet i många av hans motiv. Utan att han tappar skärpan i sina budskap. Han visar liv och död, men också styrka och stolthet, även under de mest hopplösa omständigheter. Det är svartvitt, alltid svartvitt, men en oändlig skala från vitaste vitt till svartaste svart. Hans bilder berör oavsett om han vänder kameran mot människans orättvisor eller naturens skönhet.
De starka upplevelserna från världens oroshärdar, världen fattigaste områden och farligaste platser satte spår i hans kropp. Märkt av sina möten och starka upplevelser återvände han till sitt ursprung och fann ett land som hade förändrats, skogar som hade skövlats. Tillsammans med Lélia Wanick Salgado började han att återplantera en del av all den regnskog som hade försvunnit i hemtrakterna. Under åren har de planterat över en miljon träd och växter och förvandlat ett ödsligt landskap till ett grönskande naturreservat med ett rikt djurliv.
Men lusten och viljan att dokumentera världen fanns kvar. Han bestämde sig för att ge sig ut på en resa. Den här gången med blicken vänd mot världens orörda platser. Resultatet är Genesis, en åtta år lång resa genom ett trettiotal länder i storslagna svartvita bilder som skildrar en värld som vi håller på att förlora i vår jakt på materiell lycka. En serie fotografier av landskap, vilda djur och mänskliga samhällen som fortsätter att leva i enlighet med uråldriga traditioner och kulturer.
Genesis är en fotografisk hommage till vårt ursprung och förhoppningsvis en väckarklocka. Det är Sebastião Salgados kärleksbrev till vår planet.
Sebastião Salgado föddes den 8 februari 1944 på en gård i Aimorés, i Minas Gerais, Brasilien. Han utbildade sig till ekonom och arbetade under några år för det brasilianska finansdepartementet. Det var först efter en rad resor till Afrika för hans arbetsgivare i London ”The International Coffee Organisation” som han bestämde sig för att bli fotograf. 29 år gammal gjorde han sitt första stora samhällsreportage i den afrikanska Sahelprovinsen där han närgånget, men samtidigt med stor medkänsla skildrade torka och svält.
Sebastião Salgados bilder har resulterat i en mängd fotoreportage i magasin och dagspress och en rad uppmärksammade böcker och utställningar. Han har också tilldelats prestigefulla priser för sina insatser. 1989 fick han Hasselbladpriset med motiveringen: ”Salgado har en enastående förmåga att i sina fotografiska reportage av svältens offer förena journalistisk närgångenhet, solidariskt engagemang och fotografisk estetik. Hans bilder är gripande och angelägna utan att bli varken politik eller patetik.”
Hans omfattande fotoreportage rymmer bland annat: Other Americas (1986), Sahel: l’homme en détresse (1986), Sahel: el fin del camino (1988), Workers (1993), Terra (1997), Migrations and Portraits (2000) och Africa (2007).
Han är ”UNICEF Goodwill Ambassador” och ”A honorary member of the Academy of Arts and Sciences in the United States” och har engagerat sig i en rad humanitära organisationer och arbetat för UNICEF, FN, Amnesty, WHO och Läkare utan gränser.
Så här sa han i samband med en utställning som bestod av bilder av utsatta barn i världen: ”Jag hoppas att den person som besöker min utställning och den person som kommer ut från min utställning inte riktigt är den samma. Jag tror att vi alla kan göra mycket gott, inte genom att skänka saker utan att delta i samhällsdebatten och verkligen vara engagerad i vad som händer i världen”.
Förhoppningsvis kan också Genesis förändra vårt synsätt, våra vanor och vårt engagemang.