Serpentindans, stål och Polynesien bland september månads produktionsstöd

September stöd
Bille August gör film om Marie Krøyer och kortfilmerna spänner från konstfilm till politiska dokumentärer och film för de allra yngsta.

Kon Tiki av Espen Sandberg och Joachim Rønning är en svensk-norsk samproduktion om Thor Heyerdahls idéer om att Polynesien befolkats från Sydamerika, idéer som tog honom ut på Stilla havet. Svensk-danska Balladen om Marie av Bille August handlar om danska konstnären Marie Krøyer som slits mellan sina roller som hustru, mamma och konstnär.

Bille August regisserar Maries val.

Foto: Rolf Konow

Bland kortfilmerna märks tunga ämnen och namn, som i Fången – en film om Dawit Isaak av Gellert Tamas och Maria Magnusson. Det är en kortdokumentär om den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak, idag den EU-medborgare som suttit fängslad längst tid som samvetsfånge. Poetiska Birth of a Moving Image av David Giese utgår från en av filmhistoriens första verk; Danse Serpentine och baseras på Guldbaggebelönade Matti Byes nyskrivna musik och manus. I Under stålhimlen berättar Christina Olofson om Kerstin Bäck och andra kvinnor i stålindustrin, medan uppmärksammade kortfilmaren Fijona Jonuzis Astrid/att döda ett djur handlar om 11-åriga Astrid som vill bestämma själv. Hon gör uppror, får nyvunnen frihet men även nya problem.

Den yngsta filmpubliken kan glädja sig åt Lilla Anna och Långa Farbrorn 2-7 av Per Åhlin och Köttbullarna 5 och 6 av Johan Hagelbäck.

Mer om filmerna, regissörerna, stödbelopp och synopsis finns på denna länk