Stefan Gustafsson har avlidit

Filmelektriker Stefan Gustafsson i Vendelsö har avlidit i en ålder av 69 år. Närmast anhöriga är barnen Maria och Anton samt vännen Ingela Nilsson.

Stefan verkade största delen av sitt yrkesverksamma liv inom filmbranschen. Han började på Husmors Filmer i mitten av 1960-talet. Vidare arbetade han åt Svensk Filmindustri, Cinematograph, Europa Film, Sveriges Television samt Cine Sweden. Senare som studiochef på SF studio i Gröndal för att under början av 90-talet vara en stor del av SFs studiobygge i Kungens Kurva. Sin långa och innehållsrika karriär avslutades hos Mediateknik med försäljning av ljus- och kamerautrustning.

Stefan var en legend bland alla filmteam. Han var en omtalat skicklig yrkesman. Under 40 år avverkade Stefan ca 70 långfilmer samt ett flertal tv-serier. Hans specialitet var ljussättning. Stefan var en viktig faktor i de fyra Bergmanfilmer han arbetade på. Två av filmerna där Stefan hade en betydande roll genererade Oscarstatyetter för filmfotografen Sven Nykvist.
Inför inspelningen av ”Fanny och Alexander” ringde Ingmar Bergman själv till Stefan och ville ha med honom på inspelningen.

Under inspelningen av ” Viskningar och rop” ingick en scen där Ingmar Bergman ville att döden skulle komma i slutet av en korridor. Allt skulle vara mörkt! Sven Nykvist rev sitt hår eftersom allt var för mörkt för att exponeras. Stefan pratade med Ingmar och sa att i hans sinne var det ljuset i tunneln som representerade döden. Efter en stund ändrade Ingmar scenen till att det skulle var ljust i slutet av korridoren, detta till Sven Nykvists lättnad! Det var inte alla personer som kunde påverka Ingmar Bergman, Stefan kunde det.

Humorn och jargongen var ett signum för Stefan Gustafsson. Han var fylld av upptåg och spred mycket glädje bland alla team medlemmar.
Stefans favoritcitat från en Ivanhoe-film var ”Pax Vobiscum”, Frid vare med dig!
Vi önskar Stefan detsamma!

Vännerna och kollegorna
Bengt Franzén, Anders Johansson, Anders Bergkvist, Stefan Hencz