Sugfiskar, stjärnskådare och animerad köksfest bland mars månads produktionsstöd

Ur Sepideh. Foto: Eight Millimetres AB

Fem filmer har fått produktionsstöd i mars, bland dessa en dokumentär om iranska atronautdrömmar och en djupdykning i holländsk rättshistoria.

Ur Sepideh. Foto: Eight Millimetres AB

Berit Madsen berättar i dokumentären Sepideh om 16-åriga iranska Sepideh som vill bli astronaut, men vars drömmar om nattliga stjärnskådarutflykter i öknen är ett horn i sidan på både familj och traditioner. I verklighetsbaserade Lucia de B av Paula van der Oest anklagas en sjuksköterska för att ha mördat patienter. Hon döms utan klara bevis och spenderar år i fängelse innan hon får upprättelse och friges. Filmen är baserad på Hollands största justitieskandal.

Bland filmerna i kortare format finns animerade familjefilmen Glader Gök & Mäster Katt av Frida Hammar och Sam Addo där en gök och en katt festar ihop i ett kök. Det urartar i bråk som slutar med att Göken kastar ut Katten, allt medan en ung liten Panda blir vittne. Tragikomiska När sugfiskar krockar av Molly Hartleb behandlar kärlek, tvåsamhet och ond bråd död när ett nykärt par flyttar ihop.

I Vännerna av Beata Gårdeler ligger 55-åriga Karen död i sin lägenhet i månader utan att någon saknat henne. Boutredarna Annika och Samir kopplas in för att hitta eventuella anhöriga och vi får följa Karen på hennes sista resa.

Läs mer om filmerna, filmskaparna, stödbelopp och synopsis här