SVT visar Berlin Alexanderplatz

image
Nu får tv-publiken åter chansen att se R. W. Fassbinders mäktiga tv-epos Berlin Alexanderplatz från 1980. SVT visar hela serien under tre lördagsnätter i samband med att den nyrestaurerade versionen nyligen hade nypremiär inför en entusiastisk publik vid Berlins filmfestival.

Fassbinders episka berättelse om Franz Biberkopf är en av tv-historiens verkliga milstolpar. Baserad på Alfred Döblins 1920-talsroman skildrar den Biberkopfs tröstlösa försök att återvända till ett drägligt liv efter fyra år i fängelse. Men serien är lika mycket en innerlig betraktelse av den tidens Berlin, och människorna i kvarteren kring Alexanderplatz.

image
Ekonomin i 1920-talets Tyskland är i fritt fall och levnadsbetingelserna därefter. Franz hyser dock stark tilltro till människans godhet och inleder sin vandring bland utslagna, prostituerade, smågangsters och allmänt förtappade själar i ett Berlin starkt präglat av sin tid.

image
Under ledning av filmens fotograf, Xaver Schwarzenberger, har nu Bavaria Film International restaurerat serien i samarbete med Fassbinder-stiftelsen. SVT visade serien 1981 och den har sedan dess varit en av de mest efterfrågade repriserna bland SVT:s tittare. På grund av upphovsrättsliga tvister, som nu är lösta, har den dock inte kunnat visas tidigare. När det nu är dags igen visas de 14 avsnitten under tre lördagsnätter med start den 10 mars kl 23.05. Den som inte orkar hålla sig vaken för att se alla avsnitt nattetid kan se serien dagtid under helgerna vecka 12 och 13 i SVT24 (exakta sändningstider är ej fastställda än)

I rollerna: Günter Lamprecht, Gottfried John, Hanna Schygulla, Barbara Sukowa, Karin Baal, Brigitte Mira m.fl.
Regi: Rainer Werner Fassbinder
Foto: Xaver Schwarzenberger

Visningstider

SVT1 lördag 10 mars kl 23.05: Berlin Alexanderplatz (avsnitt 1-5)
SVT1 lördag 17 mars kl 23.05: Berlin Alexanderplatz (avsnitt 6-10)
SVT1 lördag 24 mars kl 23.05: Berlin Alexanderplatz (avsnitt 11-14)