Tom of Finland, taxidokumentärer och Sanna Lenken får SFI-stöd

Gayikonen Tom of Finland, filmatiserade svenska seriealbum och dokumentärer om immigration och fackarbete finns bland de totalt elva projekt som får produktionsstöd från SFI i mars. 

Inspelningsbild från Tom of Finland. Foto: Josef  Persson

I finsk-svenska Tom of Finland av Dome Karukoski berättas om konstnären Touko Laaksonen, som med sina erotiska bilder av muskulösa män blivit en av gaykulturens största namn. Laaksonen var före sin tid som homosexuell man med vågade fantasier. Filmen är en berättelse om möjligheten att förändras genom konsten.

 

Nattbarn av Sanna Lenken handlar om 14-åriga tjejen Iggy som lever parallellt internetliv för att undkomma vardagstristessen. Det är en berättelse om identitet, sexualitet, gränsland och vänskap. Filmen ingår i satsningen Moving Sweden och baseras på seriealbumet med samma namn av Hanna Gustafsson. Längd: 30 minuter. Lenken gjorde senast den Kristallbjörnprisade och femfaldigt Guldbaggenominerade Min lilla syster.

 

Kortdokumentären Taxiklubben av Johan Palmgren är en David mot Goliat kamp där taxichauffören Allonias Sebathus slåss mot Sveriges största taxibolag för att starta en fackklubb. Kampen kantas av dödsfall, skilsmässa och krossade drömmar – men som Sebathus säger ”Jag dör hellre än att ge upp”. Taxi Tbilisi är också en kortdokumentär, regisserad och producerad av Johanna Bernhardson. Den är spontanfilmad med mobil under en åktur i Georgien då Bernhardson pratar med taxichauffören. Samtalet rör sig mycket kring flyktingsituationen i Europa men de hinner också med snabbredovisningar av de båda ländernas politiska historia.

Läs mer om alla filmerna här

SFI-stöd mars