Ungdomsdramer, transaktivism och vaskad champagne får SFI-stöd

Nikeisha Andersson och Goran Kapetanovic är två av regissörerna som får produktionsstöd i augusti. Båda med samtidsdramer som riktar sig till en ung publik.

Bild från filmen Den blomstertid nu kommer. Foto: Simon Öhman Jönsson Nikeisha Andersson, långfilmsdebuterar med ungdomsdramat Para knas om vänskapen mellan förortstjejerna Sara och Amida och deras förhållande till innerstadslivets pengastinna krogliv där det vaskas bubbel. Andersson har en karriär inom musikvideor och pr och deltog i Filminstitutets satsning på normkreativa idéer: Fusion.

 

Goran Kapetanovic, rikt belönad i den internationella kortfilmsvärlden och tidigare i år uppmärksammad för Min faster i Sarajevo långfilmsdebuterar nu. I äventyrsdramat Krig flyttar 11-årige Malte till ett nytt område och hamnar i en konflikt mellan två gäng. Malte vill få fotfäste bland barnen, men hans metoder ger också bränsle på elden, allt eskalerar och kriget är ett faktum.

 

Kortfilmen Den blomstertid nu kommer av Victor Lindgren riktar sig också till ungdomar och följer Sabina som rest från Rumänien till Holmsund för att söka jobb. Hon träffar Elin som firar sommarlovets första dag, ett möte som varar för evigt.

 

Dokumentären The Pearl of Africa av Jonny von Wallström är en känslomässig resa om att leva som transperson i Uganda. Transaktivisten Cleo och hennes pojkvän tvingas fly efter att ha blivit uthängd i ett av landets största medier.

Läs mer om alla filmerna

sfi-stod-09-16