Vinterdyk, löpare och Tolstoj får SFI-stöd

Bland de senaste produktionsstöden finns kortfilmen Kinematografi där den manliga blicken skärskådas samt dokumentären Bitter Love som visar rysk kärlek i Tolstojs anda. Moa Gammel är dubbelt aktuell, dels som en av två halvsystrar som råkar ut för en olycka i Breaking Surface, och dels som regissör till kommande LasseMajas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet, som tilldelas marknadsstöd.

Bild: Moa Gammel i Breaking Surface. Fotograf: Joachim Hedén

Bitter Love av Jerzy Sladkowski dokumenterar ryska människor och spirande kärlek genom iscensättningar i Tolstojs anda. Åskådaren möter bland annat en missanpassad kärlekskrank ensling, en gåtfull skönhet, en pensionerad kontorist och en upphetsad sierska.

Joachim Hedéns Breaking Surface följer två halvsystrar (Moa Gammel och Madeleine Martin) som råkar ut för en olycka vid ett vinterdyk i Nordnorge. En av systrarna kläms fast under vattnet efter ett stenras som också begraver deras utrustning på land och gör systrarna avskurna från omvärlden.

Peter Magnusson följer upp dokumentären Löparen från 2002 med Löparen 2019. Markus var löpartalangen som levde i en kåta i skogen i fyra år för att få huvudet ”att landa på kroppen”. Nu har snart 20 år gått och huvudet har landat. Ändå vågar Markus inte tävla, trots att han vill.

Pjotr Sapegins kortfilm Kristallplaneten, en animerad dramakomedi med sci-fi-inslag om att hitta sitt rätta jag, ställs frågan om varför det är så svårt att finna sin plats i världen. Vilsna tonårstjejen Noras teori är att människan kommer från en annan galax. Filmen är en norsk-svensk samproduktion.

Animerade kortdokumentären Så inget händer dig av Lisa Rydberg är baserad på en händelse från regissörens tonårstid. En okänd man visade vägen till busstationen en mörk natt och ville sen inte lämna henne ifred.

Kortfilmen Kinematografi av Stefan Stanisic utgår från filmen Persona. Det är en uppgörelse med den manliga blicken i form av en sensorisk VR-upplevelse som låter åskådaren se Ingmar Bergmans film ur karaktären Elisabets ögon, den stumma skådespelaren.

Marknadsstöd delas ut till LasseMajas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet av Moa Gammel. Barnhemsflickan Clara kontaktar deckarduon Lasse och Maja i Valleby för att få hjälp att rentvå sin pappa, en livstidsdömd tågrånare. För att få pappan fri måste trion avslöja personen bakom täckmanteln Röda Rosen, som är den riktiga tågrånaren.

Mer info om filmerna hittar du här